Автор Тема: Народни песни и мелодии  (Прочетена 93918 пъти)

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Публикации: 180
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
Re: Народни песни и мелодии
« Отговор #15 -: 17 март , 2010, 10:45:10 pm »
Невероятни попълнение, Илия. Мисля, че нашата скромна колекцийка вече не е чак толкова скромна :), дано набере и повече почитатели!

Преди няколко дена както си вървеше музиката на компа, започна една песен, която когато и да я чуя, ме кара да настръхна. Тя е на Борис Машалов и може да я чуете от долния линк. Не знам защо и как, но тази музика винаги ми влиза под кожата и винаги мога да я слушам, независимо от настроение, компания и повод!

Ето и песента:
http://www.youtube.com/watch?v=11jo0AoDK0o&feature=related

/иван

Неактивен Илия

• Бачо
  • Модератор
  • Абсолютен маниак
  • *
  • Публикации: 879
  • Средно напреднал
    • FaceBook Profile
« Отговор #16 -: 18 март , 2010, 12:32:37 am »
Постепенно тази никак не скромна колекцийка (поне откъм разнообразие и ценителски попълнения) става все по-интересна!  :)

Аз също ще се включа с няколко предложения. Те са на Атанас Вълчев - гъдулар, който е известен като "Паганини"-то на гъдулката. Като стана въпрос за гъдулката - това е един от любимите ми инсрументи в съства на оркестъра. Действа на сетивата някак си закачливо и с "тънкото" игриво звучене кара душата а и след това краката да заскачат лудо... И когато наистина си останал без дъх и дойде солото на гъдулката.. някак си идва прилив на енергия..  ;D

Атанас Вълчев - импровизация   
Шопско хоро от Атанас Вълчев - оххх леле ситничко е  :-\
Шопска Ръченица - още по ситничка.  ;)

Това е от мен за сега! Ако попадна на нещо интересно ще споделя веднага!
От нашенското хоро по-хубаво няма!

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
« Отговор #17 -: 18 март , 2010, 08:40:04 am »
Аууу Илия, точно в десятката :)
Тъкмо да тръгна да си правя кафе, и то май няма нужда вече, че след тези изпълнения на Атанас Вълчев, кръвта се разбушува :) (особено на шопската ръченичка)...

Хайде хубав ден от мен!

Неактивен ilia_kab

• Пристрастен
  • Публикации: 325
  • Рипни Калинке, да тропниме!
    • Моя Феисбук профил
« Отговор #18 -: 18 март , 2010, 12:25:17 pm »
Ами да. Колекцийката ни е скромна като обем, но като съдържание смятам, че е добре, но да карам наред.
Иване, за мен Борис Машалов е класика, независимо за коя песен става дума. Велик певец.
Адаш, ти оцели десетката. Просто този невероятен инструмент(гъдулката), някак си го бях позабравил, а той е един от трите основни в акустичния народен оркестър. За Атанас Вълчев пък няма какво да говорим, най-големия. Само едно едно се чудя, защо няма качествени клипове на тези големи музиканти. Ами да продължаваме в същия дух. Надявам се скоро пак да се сетя за нещо интересно.
Танцувам всичко. Пия само от това за  което се пее в народните песни.

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
« Отговор #19 -: 20 март , 2010, 01:03:29 am »
Тази вечер докато се прибирах, на плейъра ми стартира една песен, изпълнявана от Вълкана Стоянова. Не съм сигурен за името на песента, но за това пък намерих няколко други хубави изпълнения на тази невероятна изпълнителка на тракийски фолклор. Доколкото съм запознат и съм чел, Вълкана Стоянова има повече от 500 изпълнения, което мисля говори достатъчно за това колко голяма изпълнителка е тя. Наистина е достойна за възхищение. Ето и една песен от нея

http://www.youtube.com/watch?v=8aYoayoRVJc&feature=related

И в този дух (тракийския), ето още едно велико изпълнение на Бинка Добрева.

Бинка Добрева - Даньова мама

Много изпълнители са се опитвали и са пяли тази песен, но на мен лично никога не ми е било възможно да приема радушно изпълнение, различно от това на Бинка Добрева. Просто така съм я слушал тази песен от малък и така си я възприемам.

Приятно слушане и се надявам разнообразието да ви допада.

/иван
« Последна редакция: 22 март , 2010, 02:03:23 pm от ikdonev »

Неактивен ilia_kab

• Пристрастен
    • Моя Феисбук профил
« Отговор #20 -: 22 март , 2010, 12:55:07 pm »
Честита Първа Пролет! Желая на всички много слънце, усмивки и истинско пролетно настроение!
След един прекрасен ски уикенд в Родопите, няма как следващата песен да не е от там. Надявам се, че малко по-различното звучене ще Ви хареса.

http://vbox7.com/play:1ef28503

Неактивен ilia_kab

• Пристрастен
    • Моя Феисбук профил
« Отговор #21 -: 24 март , 2010, 12:01:05 pm »
А днес, дали защото сме на репетиция, дали защото навън ми се стори по-приятно или пък, че една затлачена от Нова година работа взе да се раздвижва не знам, но съм на кеф и реших да ви покажа една от любимите ми песни, която пазех за по нататък, като за десерт, но не удържах.

http://www.vbox7.com/play:43f59367

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
« Отговор #22 -: 24 март , 2010, 10:37:29 pm »
Ееее, Илия, защо така ги криеш тези хубави попълнения :) Аз не мисля, че може да сложим някога край на тази рубрика, така че мисля е излишно да пазим нещо за десерт :) Пък и аз специално мога да ям десерта и преди основното :)))

И така като чета, родопската музика ти е на душа и искам да те поздравя със следното

Изненада :-)

Надявам се да съм уцелил. Това изпълнение ме завладя със силния глас на Любомир Петов, макар че много хора считат изпълението на Младен Койнаров за химн на Родопите. Пускам и него за да го чуете!

Младен Койнаров - Девойко мари, хубава

Неактивен ilia_kab

• Пристрастен
    • Моя Феисбук профил
« Отговор #23 -: 25 март , 2010, 03:21:58 pm »
Благодаря Иване!  :) Песните са хубави, изпълненията също, а изпълнителите са майстори, с които се познавам лично. С Младен Койнаров се познавам от пребиваването ми в Смолян, а Любомир Петов ми е градски (от Асеновград) и съм ги слушал много пъти на всякакви изяви на живо. Много обичам родопската народната музика, но не по-малко обичам тракийската, особено бавните тежки песни с много извивки и голям тонов диапазон. За да се подкрепя ще дам един линк с едно изпълнени на моята любима тракийска певица Недялка Керанова. Скоро във форума се писа за песента Данюва мама. Ако можете да намерите запис с изпълнение на Недялка Керанова ще видите колко различно звучи. За съжаление в MET-a няма много нейни записи, а и тя пееше основно по сватби и концерти. Преди години из тракията се въртяха много такива записи на сватби и концерти, но сега  не знам какво е положението, ама обещавам да проверя. Ако някой може да предложи нещо ще бъде чудесно. :)

http://vbox7.com/play:4d4368aa

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
« Отговор #24 -: 28 март , 2010, 05:42:57 pm »
След няколкочасово търсене да намеря нещо свързано с днешния празник и особено песни, част от днешния обичай, се оказа, че задачата е доста трудна. Затова, ще ви предложа малко различни едно от друго по стил изпълнения, пък ако намеря нещо обвързано с Връбница, ще го споделя с вас.

Първите две изпълнения са на кабагайда и са ей така, като за маса :)

http://www.youtube.com/watch?v=1A11NlHEvOQ
http://www.youtube.com/watch?v=_bRCZ1CMwKk

Третото изпълнение е на една съвременна странджанска изпълнителка, чиято хороводна китка е много подходяща за загрявка :)

http://vbox7.com/play:b9cd7f5d

Приятно слушане!

Неактивен ilia_kab

• Пристрастен
    • Моя Феисбук профил
« Отговор #25 -: 02 април , 2010, 12:34:37 am »
Скъпи приятели от 00.00 часа тази вечет тече страхотен концерт на Влатко Стефановси по Канал 1. Уникални изпълнения на китара, който е на линия нека се възползва страхотно е. Има още около час до края. В момента текат реклами.
« Последна редакция: 02 април , 2010, 12:38:26 am от ilia_kab »

Неактивен Деси_К

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #26 -: 11 април , 2010, 12:45:06 am »
Поздравления за темата и за всички уникални мелодии, които сте споделили. Още не съм успяла да прослушам всичко , но е страхотно  :) ! Когато намеря нещо достойно за тази колекция ще споделя и аз.  ;)

eastplayer

• Гост
« Отговор #27 -: 12 април , 2010, 08:10:56 pm »
аз съм от начинаещите във вторник и четвъртак та ако някой занее песента на която играем "Ширто" ще съм много благодарен (пеее един мъж и една жена)

Неактивен ikdonev

• Закрастен
  • Чан с шкембе!
    • ЛицеКниго профил
« Отговор #28 -: 12 април , 2010, 10:59:33 pm »
Привет на всички отново :)
След няколко дневно затишие покрай празниците и забързания делник (и хороигрането, разбира се), все не намирам малко време да отделя на тази позабравена секцийка от нашия форум.

Та ... ето днес избрах да споделя с вас изпълнението на двама гении на българската музика.

Иво Папазов - Ибряма и Петър Ралчев

Съжалявам за лошото качество, но такъв е животът :)

Приятно слушане ;)

Неактивен sevalmag

• Администратор
  • Абсолютен маниак
  • Публикации: 1019
  • Вече мога да танцувам народни танци, малко!
    • www.chanove.com
« Отговор #29 -: 12 април , 2010, 11:28:42 pm »
Цитат
аз съм от начинаещите във вторник и четвъртак та ако някой занее песента на която играем "Ширто" ще съм много благодарен (пеее един мъж и една жена)

Моля, преди да пуснете тема да оглеждате вече съществуващите.
Админ: sevalmag
Където свършват думите,... започва ТАНЦА !