Автор Тема: Баба каза:...  (Прочетена 48185 пъти)

Неактивен Илия

• Бачо
  • Модератор
  • Абсолютен маниак
  • *
  • Публикации: 879
  • Средно напреднал
    • FaceBook Profile
Баба каза:...
« -: 27 септември , 2009, 05:44:17 pm »
Преди време Велин ми спомена за този речник на стари думи в българския език.

http://www.folklore-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=595&Itemid=116

В народните песни се срещат тези думи, а значението на някои поне за мен не винаги е известно. Тук има отговор. Не е изчерпателен и не покрива цялата лексика, но все пак е нещо :))
От нашенското хоро по-хубаво няма!

AniMD

• Гост
Баба каза:...
« Отговор #1 -: 28 септември , 2009, 03:46:43 pm »
Всеки от нас (или поне повечето) имат много мили спомени от ваканциите при баба и дядо.Предлагам тук да споделяме думи или изрази от характерния диалект на нашите предци.

AniMD

• Гост
Re: Баба каза:...
« Отговор #2 -: 28 септември , 2009, 04:11:47 pm »
Започвам с няколко израза:
ЧОГЛАВО МИ Е - криво мие, гризе ме съвестта (ударението е на първото "о")
ЗЯН (ЩЕ ОТИДЕ ЗЯН) - ще се похаби
ЧУМБЕР; ЧЕМБЕР; ТЮМБЕЛКА - бяла лека забрадка, която баба ми използвала при работа на полето, най-вече жътва
ПОКАРВАМ - насочвам овцете към мястото за доене в кошарата (това съм го правила през ваканциите на село и беше много весело)
ГЕВЕЗЯ (СЕ) - глезя се
РАЗТУРНЯК - деня след някакво пиршество за дояждане на остатъците (сега нашите деца му казват" after party")(ударението е на "у")
...
« Последна редакция: 29 септември , 2009, 12:00:51 am от AniMD »

Ventceslav

• Гост
« Отговор #3 -: 28 септември , 2009, 09:01:01 pm »
Хайде нещо от русенско:

Пофта - удоволствие (ударението е на "о")
                 Пофта ми е - много ми е хубаво (като по пловдивски - "густо ми е")
Фараш - лопатката, в която се събира пометения боклук (ударението  е на първото "а")
Бутер - от немски - краве масло, маргарин
... и накрая прословутото "ходачки" - култовото русенско наименование на спортните обувки, тип маратонка

Неактивен Надежда

• Пристрастен
  • Публикации: 301
    • Facebook Profile
« Отговор #4 -: 28 септември , 2009, 11:06:09 pm »
Ето и от мен малко думички от Еленския Балкан (по-точно от село Дрента). Някои от тях може би се използват и в други райони, но с всичките ми се е случвало да ги употребя и да ме питат какво значат.

дилаф - щипка/маша за огъня
вчесвам се - сресвам се
сач - не знам как да го обясня, предполагам сте го виждали по някои битови заведения - кръгла плочка, на която пекат месо/зеленчуци; сачът на баба ми е доста по-голям и прави на него Сачени пити, които са нещо като много голяма палачинка, но сместа, от която се приготвят е различна
лизгар - права лопата
намлия - сеното като се коси, се коси на редове, на тези редове се казва намлии
вуйдисвам - угаждам
пумпал - пън, отрязано дърво, на което се сяда
протка - порта, дървена врата, обикновено така се казва на вратата, от която се излиза от двора на пътя
вратник - пак врата, но доста по-голяма, дървена или желязна
хлепки - галоши, гумени са и са изрязани отзад, казват им така, защото "хлепат" като вървиш
назлъндисвам се - дърпам се, бавя се, нямам желание да направя нещо
разтифиличкан - разбъркан, неподреден
бубонки - черници
хартисва - остава в излишък
сабалем - сутринта
чобанин - овчар
джамал - зидана печка, много често се зида на стената между две стаи и така се топлят и двете
шиле - нещо средно между агне и овца - по-голямо от агне и по-малко от овца
джеб - джоб
удъ - вода
прястърна - съкратено от "при една страна", в единия край, от едната страна
дръгна се - чеша се
ялов - неплодовит, може да се използва за животно, реколта и т.н.
доматито - използва се много често вместо "доматите"
соба - стая за спане
мазничка/пачавричка - кърпа за бърсане на масата
шара - гроздов сок, междинният полуферментирал продукт при правене на вино
лешка - дребна кафява речна риба
гюзум - джоджен
леущян - девесил
мерудия - магданоз

Знам още много интересни думи от баба ми и дядо ми, но сега не мога да се сетя. Обаче обещавам да допълвам списъка :)
« Последна редакция: 28 септември , 2009, 11:11:47 pm от Надежда »
bg-mamma.com" border="0

AniMD

• Гост
« Отговор #5 -: 28 септември , 2009, 11:57:35 pm »
сакъщарма - бъркотия (ударението е на последното "а")
лауса, леуса - жена, която скоро е родила
бибиленки - дребните фекалии на овцете
артък - излишък (ударението е на "ъ")
башкъ - отделно (ударението е на "ъ")
чешит - особняк
калеври - чехли
зор заман - насила
офлянква - мотае се
дибидюс -  гол (без дрехи)
есенеска - преди една година
миндил - парцал за бърсане на масата

Неактивен Надежда

• Пристрастен
    • Facebook Profile
« Отговор #6 -: 29 септември , 2009, 12:06:34 am »
Сега като чета думичките на Ани, се сещам да допълня:

гремки - синоним на бибиленки  ;D

Иначе при нас есенеска се използва за наесен, може да е миналата есен, може да е следващата есен, зависи с какво време се използва. Съответно има думички и за другите сезони - зимъс(ка), пролетес, лятос(ка).
bg-mamma.com" border="0

Неактивен Ванката

• Модератор
  • Абсолютен маниак
  • *
  • Публикации: 643
    • Facebook Profile
« Отговор #7 -: 29 септември , 2009, 09:36:35 am »
Аз като гледам диалектите ни не са различават много, ама и сме долу-горе на една географска дължина. Имам предвид Павликени, Еленския балкан, Хасково-Пловдивски регион :))
При нас (имам предвид с.Драгойново общ.Първомай) забелязвам, че има смесица на диалекти от близко прилежащите райони, именно хасковски, родопски, естествено и турцизми. Много интересен е родопския диалект, който е ходил по Гела, Смолян и околностите знае, то и в песните им също. Някой нищо не им разбираш, ама е готин! :)
Мога да споделя някои по-странни думи за които се сещам, вероятно знам още много, но като се сетя (трябва да си водя бележки):
кутер'ца - наоко; "сложи ми шекер на кутер'ца"
лахна - зеле
бам башка - "т'ва е бам башка" - това е съвсем отделно (не съм сигурен, че превода ми е точен)
мундар - мръсен, не хубав
кузальтия - дебела сянка, на севрно дето е студено и лятото може да нстинеш
крати съ - свърши
кюския - сопа, тояга; като кажа на баба наздраве след кихане и тя вика: "На здравите здраве, на болните кюския" :)
« Последна редакция: 29 септември , 2009, 10:48:24 am от Ванката »
Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз.

Неактивен osobenoto

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 65
« Отговор #8 -: 30 септември , 2009, 01:15:31 am »
А малко и от наше село(Малък преславец-Силистренско)

ПЛАКЕТА    -      това е тънка добруджанска баница направена от един лист, прокиша(пресечено прясно мляко), сирене и яйца ; поръсва се със захар. Яде се преди всичко останало( включително и супата) Има се за най-голям салтанат за гости!

КОЛЕБЪРНИ- това с ритли( страници на каруца)  за возене на снопи и сено

МАРАТУРИ - Това е мешана туршия

ДИМИИ- Потури

ШОРТЦ - Престилка

МИТКА - Парцалчето( пра-баба ми нямаше гъбичка) ;D за миене на чинии

ПАНАКУДА - Това е дъската за разслагване на хляба да втасва(тва малко хора са го виждали. представлява коритце 30см на метър и двайсет, разделено на 5 части) От това става много интересна шейна зиме.

СТРУНГА-  През това нещо се прекарват овцете една по една за доене.

ТАРСЪН - вървата с която се пристягат навоите(навущата)

УЧКУРЬ -  вървата с която се пристягат потурите в кръста(под пояса)

ПУЛУМБАРЬ - царк, това в което есенно време се прибира царевицара на кочани

ДЮГЕНЬ - така пра-дядо ми казваше на бъчварската си работилница

БАРАБИТЮНЬ - вид пъпеш, на който можеш да му извадиш семето на топка. не е сочен  като другите пъпеши, а е със структурата на банан(сух и тричав)

БРАЗАЯ -  тва вече е сложно.  ;D ;D ;D Това е костюм( така се нарича и обичая, в който се ползва въпросния костюм) който е с визия на нещо средно между крокодил,змей и кукер ;D ;D
Играе се по коледа. Един избран( личен ;D ;D) млад, задължително женен мъж го облича и с антураж от десетина младежи  и  музиканти  обикаля и танцува за здраве. Търсих да ви покажа клип но не се справих. Жалко.

Искам за финал да кажа следното( това съм го чул някъде) : ЕЗИКЪТ Е КАТО КАДАИФ-ТюТюН. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГО ДРОБИШ- ТОЛКОВА ПО ХУБАВО МИРИШЕ ;)

Ventceslav

• Гост
« Отговор #9 -: 30 септември , 2009, 09:34:10 am »
"osobenoto", ами онова изречение от снощи, което обеща да го публикуваш? Не присъствах на изложението на изречението и превода му "в ефир", та затова е редно да го споделиш с всички тук.

AniMD

• Гост
« Отговор #10 -: 30 септември , 2009, 10:03:47 am »
малаче - малко биволче
пишлеме - недорасъл (обидно)
фърфалак - малко дете
наджак - голяма брадва
рошляк - охлюв (с.Недан)
гайле - грижа
кахър - грижа
кипра - суетна жена
големее се - човек с голямо самочувствие
припира - бърза
парлапан - неподреден човек
кусур - недостатък
филанкишия - някой неизвестен човек
бактиса ми - писна ми, дойде ми до гуша

Неактивен Илия

• Бачо
  • Модератор
  • Абсолютен маниак
  • *
  • Публикации: 879
  • Средно напреднал
    • FaceBook Profile
« Отговор #11 -: 30 септември , 2009, 10:10:01 am »
А Аз искам да попитам какво означава думата "мушмурок";D Предполагам, че така се пише..
От нашенското хоро по-хубаво няма!

AniMD

• Гост
« Отговор #12 -: 30 септември , 2009, 10:22:04 am »
При нас в Павликени, смисъла на "мушмурок" е дяволит човек и се употребява добронамерено.

Неактивен osobenoto

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 65
« Отговор #13 -: 30 септември , 2009, 12:38:17 pm »
МУШМУРОК се употребява и негативно, в смисъл поплювко или незначителен човечец.

А фразата от снощи ( изписвам я точно както би я казала баба ми,  ако и да е неправилен правописа) е :ВЪР ЗЪМИ НАДЖЕЧЬКАТА ОТ ПОД ПУЛУМБАРЮ И Я ЗЪНЦИ У ДЪЛГИУ ПРУСТ.

В превод това е : Иди вземи малката брадвичка от навеса пред царка и я занеси в коридора

;D В наше село говора е толкова изкилиферчен че дори на бирата не се казва бира ами бьера.

А това също ми се струва интересно : Ежедневното облекло на баба ми се състои според нея от следните детайли( от горе надолу):   Батик(ежедневната и забрадка; има и официална, която е задължително черна и я нарича чумберь), болка( басмяна блузка), гюслюкь(плетен елек) или кожуф, като ударението е на о-то( кожен елек), фота( пола с ластик в кръста), шортц( престилка), гети ( плетени вълнени чорапи независимо от сезона) и гуми ( гумени галоши)

Неактивен Надежда

• Пристрастен
    • Facebook Profile
« Отговор #14 -: 30 септември , 2009, 01:15:38 pm »
И като сме тръгнали така, аз ще се хвана за поста на Особеното, понеже ми направи впечатление думата ИЗКИЛИФЕРЧЕН.

Предполагам, че тези които бяха на семинара знаят, че съвсем близо до Вонеща вода (на 17км) се намира град Килифираво - от там са барманът и синът му (Ванката и Рангел  ;D). Градчето е малко, но е известно с манастира наблизо - Килифаревския манастир. Та мисълта ми е, че точно от името му идва думата ИЗКИЛИФЕРЧЕН. Навремето Килифарево се е прочуло в цяла Европа със суканите гайтани, които са се правели там (за справка http://bg.theoldcapital.eu/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9___%D0%9A%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE_671g.html). От там идва и изразът "Усуквам го по килифарски", което означава извъртам го, опитвам се да се измъкна, шикалкавя и съответно ИЗКИЛИФЕРЧЕН е завъртян, засукан.
bg-mamma.com" border="0